Pavarësisht faktit  se merrni dozën e rekomanduar të kalçiumit, potasiumit, dhe proteinat nga frutat dhe perimet, industria e bulmetit ka shpenzuar biliona dollarë t’u mbushë mendjen konsumtorëve të kundërtën.

Keni qumësht në shtëpi? Shpresojmë që jo. Pavarësisht se i shton një shije të mirë kafes dhe çajit tuaj, përbërësi – kur është i pasterizuar- është shumë toksik për trupin e njeriut. Në fakt, doktorët si Dr. Willet, i cili ka kryer shumë studime mbi këtë topik, duke besuar se qumështi ndikon më shumë nga se mendojmë për tek trupi i njeriut.

Kjo sepse pavarësisht besimit që ekziston për qumështin, asnjëherë nuk është vërtetuar reduktimi i rreziqeve. Në fakt, sipas Nurses’ Health Study, bulmeti mund të rrisë rrezikun e frakturave me 50%! Ky zbulim kaq shqetësues mbështetet nga fakti se vendet me përdorim të ulët të qumshështit dhe kalçiumit ( si ata në Afrikë dhe Azi) kanë numrin më të ulët të njerëzve me osteoporozë.

Duke e konsideruar atë ¾ e popullsisë së botës nuk mund ta injorojmë si fakt se qushështi ka një ndikim në trupin e njeriut shumë ndryshe nga çfarë mendonim. Nga personalitetet e ndryshme e deri tek reklamat e pafundme që janë bërë për industrinë e bulmetit, kanë bërë që konsumatori të besojë se qumështi është ushqimi ideal për të pasur një shëndet sa më të mirë.

Qumështi është një nga ato produkte që formon mukusin në trupin e njeriut. Besohet se ka një ndikim të madh në formimin e alergjive, infeksioneve të veshit, diabetin e Tipit 1, anemi por edhe kapsllëk. Ky lloj produkti gjithashtu kontribuon në llojet e ndryshme të kancerit sepse shkakton rritjen e nivelit të insulinës me faktor-1 (IGF-1) në trup./Shije.al