Qumështi është ende një pjesë kryesore e dietës së njerëzve sot. Por e dini që shumica e lopëve ushqehen me drithëra dhe hormone, në vende të mbyllura ? Kjo bën që të ketë efekte negative tek ne, por sidomos tek fëmijet tanë, të cilët janë konsumatorët më të mëdhenj të qumështit.

Në intervistën e tij  Dr. Michael Klaper shpjegon me pasion atë që ndodh me trupin e njeriut pasi konsumon qumështin e lopës:

Këtu janë disa nga arsyet më të njohura pse një dietë me bazë qumështin, nuk është aq e shëndetshme sa industria ushqimore dëshiron që ju të besoni

Besimi i përbashkët midis konsumuesve të qumështit është se ndihmon në forcimin e eshtrave. Thuhet madje se qumështi që konsumoni, zvogëlon mundësinë për thyerje të eshtrave. E vërteta e vështirë është se ajo në të vërtetë mund të bëjë të kundërtën. Studimi i Shëndetit të Infermiereve ka raportuar se mund të rrisë rrezikun e thyerjes me të paktën 50%.

Kockat e shëndetshme

Nuk ka dëshmi të vërteta se konsumimi i qumështit është ajo që i bën kockat e shëndetshme. Studimet kanë treguar se vendet me konsumimin më të ulët të qumështit si ato të gjetura në Afrikë dhe Azi gjithashtu kanë normat më të ulëta të osteoporozës.

Kalciumi nuk mbron kockat

Ka patur studime mbi efektet e plotësimit të kalciumit në trup dhe nuk kishte dëshmi të  vlefshme se kalciumi ndihmon në mbrojtjen kundër thyerjeve të kockave. Në fakt, u zbulua se vitamina D ka një ndikim më pozitiv në mbrojtjen e eshtrave nga thyerja.

Kalciumi dhe kanceri

Hulumtuesit kanë gjetur se një konsum më i lartë i  kalciumit dhe produkteve të qumështit mund të rrisë rrezikun e kancerit të prostatës nga 30 deri në 50%. Kalciumi ka përfitime që qumështi nuk i ka, kështu që nuk është e nevojshme të konsumoni qumështin për kalciumin e tij. 

Rreth 75% e popullsisë së botës nuk janë gjenetikisht në gjendje të tresin qumështin dhe produktet e qumështit siç duhet. Kjo është e njohur si intoleranca e laktozës dhe mund të ndikojë në mënyra të ndryshme tek dikush. 

Copyright shije.al / Ndalohet kopjimi dhe riprodhimi i paautorizuar i materialit