Mjetet dhe enët prej bakri janë praktikisht të përjetshme. Një avantazh i madh i këtyre është për faktin se janë me shkëlqim dhe të lëmuara brenda dhe jashtë, duke u kthyer në pak kohë sërish si të reja.

 

Ushqimet që vijnë në kontakt me kontejnerët e bakrit dhe enët e kuzhinës prej bakri i nënshtrohen kallajit që këto enë kanë në pjesën e tyre të brendshme. Ky proces, i cili i bën pjesët e poshtme dhe anët e tenxhereve ngjyrë argjendi, shmang rrezikun e oksidimit të bakrit, një patinim me ngjyra të errëta të formuara mbi bakër, i cili përbëhet nga mikrogrimca toksikë për njerëzit.

Mirëmbajtja e mjeteve të bakrit është kritike. Këtu janë disa hapa që duhet të dini nëse i keni:


• Bakri është një metal që le njollë shumë lehtë. Për ta pastruar atë, përdorni lëng limoni ose uthull për të fërkuar në kallaj me kripë apo me miell të verdhë. Shmangni detergjentët agresivë që mund të prishin ngjyrën natyrore të sipërfaqes.


• Asnjëherë mos i lani objektet e bakrit në pjatalarëse: avulli i gjeneruar brenda për të tharë enët do të rezultojë një njollë në sipërfaqe dhe do të nxisë oksidimin e bakrit.


• Gjithmonë i mbani enët prej bakri të thata. Ata janë shumë të bukura (edhe pse të rënda) dhe gjithashtu mund t’i varni në mure, të gatshme për t'u përdorur. Kjo është një mënyrë e mirë për t’i mbajtur ato të freskëta./Shije.al

Copyright shije.al / Ndalohet kopjimi dhe riprodhimi i paautorizuar i materialit