Ka katër grupe kryesorë të gjakut (llojet e gjakut): A, B, AB dhe O. Grupi juaj i gjakut përcaktohet nga gjenet që trashëgoni nga prindërit tuaj.

  • Grupi i gjakut A – ka antigjenet A në qelizat e kuqe të gjakut me antitrupa anti-B në plazmë
  • Grupi i gjakut B – ka antigjene B me antitrupat anti-A në plazmë
  • Grup i gjakut O – nuk ka antigjene, por të dy antitrupat anti-A dhe anti-B në plazmë
  • Grupi i gjakut AB – ka dy antigjenet A dhe B, por jo antitrupa

Hulumtimet klinike që janë bërë nga institute të ndryshme të disa vendeve konfirmuan një lidhje reciproke mes grupit të gjakut dhe sëmundjeve.

Për shumë vite, ideja se grupet e gjakut mund të kenë ndonjë rëndësi mjekësore përtej transfuzionit të gjakut është lënë pas dore nga shkencëtarët. Megjithatë, lloji i grupit të gjakut mund të ndikojë edhe në dietën tonë, që do të thotë se lloji juaj i gjakut përcakton se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara.

Siç është zbuluar nga disa studime dhe përmblidhet në site-n wespeakscience, grupi i gjakut që kemi mund të na bëjë më të prirur për sëmundje vdekjeprurëse, apo edhe të na mbrojë prej tyre.

Grupi i gjakut dhe sëmundjet e zemrës

Hulumtuesit e Universitetit të Harvardit arritën në përfundimin se njerëzit me grup gjaku AB kishin 23% më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje të zemrës. Grupi B i gjakut rrit rrezikun me 11%, dhe të tipit A me 5%.

Besohet se njerëzit me tip O të gjakut mund të përfitojnë nga një substancë që është menduar se ndihmon në qarkullimin e gjakut dhe që redukton koagulimin. Këta njerëz janë të mbrojtur disi nga sëmundjet e zemrës, por ata janë në rrezik më të madh për gjakderdhje dhe për transfuzione gjaku pas një operacioni në zemër.

Ka të dhëna se tipi A i gjakut është i lidhur me nivelet e larta të kolesterolit të keq, lipoproteina me densitet të ulët (LDL), e cila dëmton arteriet.

Grupi AB i gjakut është i lidhur me inflamacionin, i cili gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në dëmtimin e arteries.

Hulumtuesit në Universitetin e Pensilvanisë e zbuluan këtë në një studim që përfshinte 20.000 njerëz.

Ata gjetën se shumica e njerëzve që kanë një gjen të quajtur Adamts7 përballen me një rrezik të lartë duke rritur keshtu në mënyrë të konsiderueshme atakun në zemër. Por njerëzit me grup gjaku O, të cilët po ashtu e kanë gjenin Adamts7, nuk janë të prirur të kenë atak zemre.

Ky zbulim mund të ndihmojë në zhvillimin e terapive të reja për njerëzit në rrezik të sulmeve të zemrës. Mjekime të tilla mund të imitojnë efektet e dobishme të këtij gjeni të grupit të gjakut O.

Prekja nga malaria dhe sëmundjet e stomakut sipas gjakut

Grupi ynë i gjakut përcaktohet nga gjenet e trashëguara nga prindërit tanë. Mijëra vjet evolucion e kanë ndarë gjakun e njeriut në katër lloje: A, B, AB dhe O. Rreth 44% e britanikëve janë të tipit O, 42% janë të tipit A, 10% të tipit B dhe 4% janë AB. Ajo që e dallon çdo lloj janë antigjenet e tyre (sistemet e mbrojtjes imunitare) në membranen e qelizave të kuqe të gjakut. Çdo lloj grupi i gjakut ka evoluar për të siguruar mbrojtjen kundër sëmundjeve vdekjeprurëse. Por secili grup gjaku ka edhe dobësitë e veta.

Njerëzit me grup O janë rezistentë ndaj malaries dhe sëmundjeve të tjera tropikale. Grupi i gjakut O përcjell mbrojtje kundër malaries, sepse RIFIN, një proteinë ​​e sekretuar nga parazitët, lidhet dobët me qelizat e tipit O gjakut, ndërsa lidhet fort me tipin A.

Njerëzit me tip O gjak janë më me pak rrezik për të vdekur nga malaria se njerëzit me grupet e tjera të gjakut. Por ata janë më të prekshëm ndaj kolerës dhe ulçerës së stomakut të shkaktuar nga viruset dhe bakteret.

Në vitet ‘50, hulumtimi në katër spitalet e Londrës gjeti se rreziku i zhvillimit të kancerit të stomakut ishte shumë më i lartë për njerëzit me grup gjaku A sesa për ata me grup të gjakut O. Por për njerëzit me grup O kishte një rrezik më të madh për ulçerat peptike. Këto zbulime janë konfirmuar nga kërkuesit në Institutin Karolinska në Suedi, ku janë studiuar më shumë se një milion njerëz gjatë një periudhe prej 35 vitesh.

Kreu i kërkimeve në Institutin Karolinska, Dr. Gustaf Edgren ka gjetur se njerëzit me grupin A mund të jenë më të ndjeshëm ndaj risqeve të kancerit të stomakut të tilla, si pirja e duhanit, alkolit dhe përdorimi i barnave jo stereoidale jo infiamatore. Lloji O i njerëzve mund të jenë më të ndjeshëm ndaj një bakteri që mund të shkaktojnë ulcera peptike, Helicobacter pylori.

Grupi i gjakut dhe personaliteti

Shkencëtarët japonezë pohuan se grupet e gjakut prodhojne personalitete të ndryshme. Sipas shkencëtarëve japonezë në llojin B të gjakut përfshihen njerëzit e gëzuar por dhe të fokusuar. O- përfshijnë njerëzit që pëlqejnë daljet, por dhe kokëfortë. A- janë artistë dhe të paparashikueshem.

Studime të tjera kanë zbuluar se njerëzit me grupin e gjakut A kanë tendencë të jenë më bashkëpunues, të ndjeshëm, të zgjuar, të apasionuar, ndërsa njerëzit me tip gjaku B janë më të balancuar: të zhytur në mendime si A dhe ambiciozë si O.

Megjithatë, janë të vërteta shkencore pas idesë se grupet e gjakut mund të mbartin sekretin për luftimin e sëmundjeve vdekjeprurëse.

Diabeti dhe humbja e kujtesës

Grupi i gjakut ndikon edhe në rrezikun ndaj diabetit mielit. Ata me grup gjaku B janë gjetur të jenë në një rritje 35% rrezik për t'u bërë diabetikë në krahasim me ata me grupin e gjakut O.

Lloji i grupit të gjakut mund të ndikojë në rrezikun për sëmundjet neurodegjenerative. Studimet e fundit kanë treguar se njerëzit me llojin e gjakut AB mund të jenë më shumë gjasa për të zhvilluar humbjen e kujtesës në vitet e mëvonshme se sa njerëzit me lloje të tjera të gjakut. Kjo është si rezultat i nivelit të lartë të faktorit VIII të grupit AB krahasuar me grupet e tjera të gjakut. Faktori VIII është një proteinë që ndihmon gjakun të koagulohet. Nivelet e larta të faktorit VIII janë të lidhura me rrezikun më të lartë të dëmtimit te funksioneve konjiktive të trurit.

Nga ana tjetër, njerëzit me grupin O janë të mbrojtur nga Alzheimer dhe sëmundje të tjera, për shkak të sasise më të lartë të materies gri që ofron mbrojtje nga keto sëmundje.

Shtatzënia, kanceri dhe grupi i gjakut

Gjithashtu shkencëtarët ne U.S. treguan se grupi i gjakut të një gruaje mund të ndikojë në shanset e saj për të mbetur shtatzënë.

Nga studimi i më shumë se 560 gra që marrin përsipër trajtimin e fertilitetit është gjetur se ata me llojin e gjakut O kanë pasur deri në dy herë më shumë gjasa që të kenë një sasi më të ulët te vezëve dhe me cilësi më të dobët te tyre, gjë e cila mund të ndikojë në shanset e mbetjes shtatëzënë.

Femrat me grup të gjakut A, duket të jenë të mbrojtura më mirë ndaj këtyre risqeve. Por arsyet e sakta për një lidhje mes grupit të gjakut dhe funksionit ovarik nuk është e qartë. Grupet e gjakut janë të lidhura me problemet e tjera riprodhuese. Një studim në Universitetin e Harvardit zbuloi se gratë me AB ose gjakun e grupit B kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit ovarian.

Eshtë dhe mundësia që grupi AB të gjakut mund të dyfishojë apo edhe të trefishojë rrezikun e nënave shtatzëna që vuajnë nga tensioni i gjakut pre-eklampsisë. Ky konstatim mund të shfrytëzohet për të identifikuar gratë në rrezik të lartë.

Hulumtime të tjera kanë gjetur se njerëzit me tip AB dhe gjakut B kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të pankreasit. Ndërkohë, njerëzit me tip O mund të jenë më pak të rrezikuar nga kanceri, por studimet tregojnë se ata janë edhe më të prekshme se të tjerët në norovirus, me pasoja vdekjeprurëse, të vjella dhe diarre.

Kërkuesit danezë kanë gjetur se meshkujt me grupin O, të cilët janë të ekspozuar në mënyrë të vazhdueshme të ndotjes në punë kanë një rrezik të lartë për të zhvilluar obezitet në krahasim me grupet e tjera të gjakut. Në përgjithësi, nga dëshmi të tilla mjekësore mund të nxitemi të pyesim se pse ne nuk kemi qenë në dijeni nga kërcënimet shëndetësore që mund të përballemi, për shkak të llojit tonë të gjakut.

Çfarë dietash të ndjekim

Hulumtuesit në SH.B.A. janë bërë gjithnjë e më të përfshirë në këtë lloj hulumtimi, sidomos në përpjekjen për të shfrytëzuar fuqinë e llojeve të gjakut për të luftuar sëmundjet infektive. Por interesi në Mbretërinë e Bashkuar është i rrallë.

Disa mendojnë se grupi i gjakut lidhet me idenë se lloje të ndryshme të gjakut përpunojnë ushqime të ndryshme. Për të humbur peshë, personat me grupin A sugjerohet që të ndjekin një dietë vegjetariane, ndërsa ata të grupit O duhet të hanë mish dhe të largojnë qumështin dhe grurin.

Të gjitha këto zbulime mund të ndihmojnë në zhvillimin e terapive të reja për njerëzit në rrezik nga sëmundje të ndryshme, duke ofruar një potencial të madh për të menduar për terapi te reja.

Duket se shkencëtaret janë të fokusuar për të shqyrtuar rolin e grupit të gjakut në shëndetin, personalitetin dhe dietën, dhe gjithashtu ata do të përpiqen për të shfrytëzuar këtë fuqi për të zhvilluar terapi të përshtatshme për një gamë më të gjerë të sëmundjeve në të ardhmen.

Por, nuk kemi nevojë të mbështetemi vetëm në llojin e gjakut kur vjen pun ate sëmundjet, por deri në një masë grupi i gjakut mund t’i parashikojë ato. Faktorë të tjerë luajne një rol të rëndësishëm, si: dieta e shëndetshme, aktivitetit fizik dhe ndalimi i duhanit./Shije.al

Copyright shije.al / Ndalohet kopjimi dhe riprodhimi i paautorizuar i materialit.