Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 1/3 e të gjitha vdekjeve janë të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare. Megjithatë, shumica e njerëzve në Rusi nuk kanë dëgjuar kurrë për problemet e zemrës.

Sekreti është në një produkt që të gjithë e kanë dëgjuar. Bëhet fjalë për vajin e peshkut! 

Vaji i peshkut përmban acide yndyrore të pazëvendësueshme të tilla si omega-3 dhe omega-6 që ndihmojnë në mbajtjen e zemrës dhe enëve të gjakut të shëndetshme.

Rreziku i sëmundjes së zemrës do të ulet.
Numërimi i vetive të shëndetshme të vajit të peshkut gjithmonë fillon me efektin e saj pozitiv në nivelin e kolesterolit në trup. Acidet yndyrore omega-3 dhe omega-6 që përmban vaji i peshkut ulin rrezikun e sëmundjeve të zemrës për shkak të nivelit të triglicerideve. Shfaqja e pllakës në brendësi të arterieve shpërndahet dhe presioni i gjakut zvogëlohet.

Të menduarit do të bëhet më i shpejtë dhe më fleksibël.
Omega-3 përmban DHA ose acid docosahexaenoic që mban membranat qelizore të shëndetshme dhe forcon lidhjet e qelizave nervore. Këto arsye na lejojnë të përdorim vaj peshku si një mënyrë për të parandaluar sëmundjen e Alzheimerit. Studime të shumta kanë treguar gjithashtu se vaji i peshkut stimulon funksionin e trurit dhe përmirëson kohën e reagimit, funksionet më të larta të trurit dhe shpejtësinë e marrjes së vendimeve.

Sistemi imunitar do të përmirësohet
Në shumë vende, acidet polyunsaturated janë shtuar në ushqime të rregullta si gjalpë ose margarinë. Ky është një burim shtesë i omega-3 që gjendet në vajin e peshkut dhe stimulon prodhimin e prostaglandineve. Ato e bëjnë sistemin imunitar më të fortë dhe ndihmojnë trupin të luftojë infeksionet.

Rreziku i problemeve të aftësisë motorike do të ulet
Në mes të shekullit të kaluar, u vunë re se njerëzit që jetojnë pranë detit dhe hanë peshk kanë dhimbje më rrallë. Kjo është për shkak se nyjet kanë nevojë për yndyrë. Pa yndyrë, indet e përbashkëta humbasin elasticitetin që përfundimisht çon në plagë. Natyrisht, vaji i peshkut nuk është shumë efektiv në trajtimin e artritit, por është padyshim i dobishëm për parandalimin e këtij problemi.

Ju do t’ju rikthehet më shpejt energjia pas ushtrimeve
Gjatë studimeve ku pjesëmarrësit duhej të vlerësonin efektin e marrjes së acideve omega-3, ata pretendonin se numri i proceseve inflamatore dhe intensiteti i dhimbjeve të muskujve pas stërvitjes u reduktua. Marrja e vajit të peshkut rregullisht nuk do ju bëjë superman, por patjetër do t'ju ndihmojë për tu stërvitur më shpesh dhe me intensitet më të lartë.

Do të jetë më e lehtë të menaxhoni stresin
Acidi polyunsaturated mund të rrisë prodhimin e serotoninës, hormon përgjegjës për gjendjen e mire të organizmit. Pra, do të jetë më e lehtë për ju për  të menaxhuar stresin. Vaji i peshkut mund të ketë madje një ndikim pozitiv në njerëzit me skizofreninë dhe sëmundje të tjera mendore.

Presioni juaj i syve do të ulet
Mjekët mund të përshkruajnë vaj peshku për njerëzit që kanë glaukomë. Acidet yndyrore ndihmojnë për të hequr lëngun e syrit që rezulton në presion të ulët tek sytë. Sigurisht, vaji i peshkut nuk mund të merret si një kurë e plotë, por shumë studiues ende mendojnë se burimet shtesë të omega-3 mund të jenë një mënyrë për të parandaluar problemet e syve.

Ju do të keni një burim shtesë të vitaminave dhe mineraleve
Vaji i peshkut përmban gjithashtu një sërë mineralesh dhe vitaminash. Vitamina mund të ndryshojë në varësi të llojit të peshkut dhe shumë faktorëve të tjerë. Megjithatë, vaji i peshkut si një burim shtesë i vitaminave A dhe D mund t'ju ndihmojë të hiqni qafe flokët e brishtë, të absorboni kalcium dhe fosfor.

Lëkura juaj do të duket e shëndetshme
Vaji i peshkut ka një ndikim pozitiv në lëkurë, sepse acidet omega-3 mund të ruajnë kolagjenin, baza elastike e lëkurës sonë që parandalon shfaqjen e rrudhave. Mosha dhe stresi i vazhdueshëm zvogëlojnë sasinë e kolagjenit që e bën lëkurën të thatë.

 Do të jetë më e lehtë të mbani dietë
Gjatë hulumtimit, shkencëtarët zbuluan se marrja e vajit të peshkut rregullisht zvogëlon oreksin dhe krijon ndjesinë e të qenit i plotë pas ngrënies. Gjithashtu, disa shkencëtarë mendojnë se një burim shtesë i omega-3 rrit aftësinë e trupit për të shkatërruar yndyrnat. Pra, në vend të ruajtjes së yndyrave, trupi do t'i përdorë ato si një burim energjie për aktivitetin e përditshëm. Gjëja më e rëndësishme për të kujtuar rreth vajit të peshkut është se ka shumë kalori.

Masa e gjoksit do të rritet
Hulumtimet tregojnë se yndyrat e poliunsaturated mund të rrisin madhësinë e gjoksit. Ju mund të konsumoni vaj ulliri, fasule të thata, tofu, ose alga deti, ose edhe vajin e mëlçisë. Kjo është një mënyrë natyrale për të rritur masën e gjoksit tuaj.

Përshtati: Adela Zeneli
Copyright shije.al/ Ndalohet kopjimi dhe riprodhimi i paautorizuar i materialit