Shumë pak prej nesh e dinë se ka një numër faktorësh përfshirë ushqimin dhe emocionet që mund të ndryshojnë ngjyrën e syve tanë.

Mësoni më poshtë si mund t’ju ndodhë kjo gjë:

1. Si mund të ndikojë humori në ngjyrën e syve
Emocionet janë një goditje e caktuar për trupin tonë. Kur përjetojmë një zemërim të madh apo një gëzim të ndritshëm, frekuenca e ndryshimeve të zemrës mund të ndryshojë, fryma jonë përshpejtohet dhe bëhet më e vështirë për të marrë frymë, por ngjyra e irisit tuaj ndryshon gjithashtu. Mund të bëhet më intensive, nganjëherë e errët dhe ndonjëherë edhe më e lehtë.

2. Melanina dhe mosha
Sekreti i syve të kaltra, i cili quhet "Efekti i qiellit", është si rrjedhojë e përmbajtjes së ulët të melaninës në irisin që shpërndan dritën. Ngjyra e syve të shumë foshnjave në moshën 3-18 muajsh mund të bëhet më e errët nëse sasia e melanociteve në irisin e tyre bëhet më i madh. Ndonjëherë, ngjyra e syrit përfundimtar nuk caktohet deri në moshën 12 vjeçare. Hulumtimi më i fundit ka provuar se ka 16 gjene që ndikojnë në ngjyrën e syve, prandaj është e vështirë të parashikohet ngjyra para lindjes.

3. Dieta ushqimore
Ekziston një teori në mjekësinë alternative se ngjyra e irisit dhe shëndeti i organeve të brendshme janë të lidhura. Dr. Robert Morse, një ekspert shëndetësor beson se kuadrati i jashtëm i syrit lidhet me shëndetin e trurit ndërsa rrethi i brendshëm është i lidhur me sistemin e tretjes. Ai thotë se shumë fruta dhe perime në dietën tuaj mund të ndryshojnë ngjyrën e syve tuaj.

4. Make-up dhe rrobat mund të ndryshojnë ngjyrën tuaj të syve.
Gratë kanë mjete magjike që mund t'i përdorin për të ndryshuar ngjyrën e syve dhe për ta bërë atë më intensive. Për shembull, zonjat me sy kafe mund të përdorin veshjet që janë ngjyrë ari, rozë dhe jeshile të ndritshme për të bërë që sytë e tyre të kenë një shkëlqim të lehtë. Ndërsa ato me sy blu dhe me sy të gjelbër mund të përforcojnë intensitetin e ngjyrës së syve me përdorimin e smeraldit dhe blusë. Neutralet si ngjyrat e bardha, gri dhe të zeza mund të ndihmojnë për të nënvizuar ngjyrën tuaj natyrale të syve.

5. Drita e  diellit dhe vendi i banimit
Sytë e bardhë janë ngjyra më e zakonshme në Tokë, 70% e popullsisë së planetit i ka ato dhe ju mund t'i gjeni në të gjitha kontinentet nga Australia deri në Amerikën e Veriut. Në rajone të caktuara, përqindja e njerëzve me sy kafe arrin 95%, si në Azi, Lindjen e Mesme, Amerikën e Jugut, Evropën Jugore dhe Oqeani. Në SHBA, 50% e popullsisë ka sy kafe.

Njerëzit me sy të kaltër janë më të zakonshëm në Evropën veriore: Estonia, Danimarka, Finlanda - 85%, Gjermania - 75%, dhe Britania e Madhe - 50%. Ndonjëherë, kjo ngjyrë sysh mund të gjendet mes njerëzve në Lindjen e Mesme.

Vetëm 2% e popullsisë së planetit ka sy të gjelbërt. Kjo ngjyrë u formua për shkak të përmbajtjes së moderuar të melaninës dhe kombinimit të pigmenteve të verdhë-kafe. Sytë e gjelbër janë më të zakonshme në Spanjë, Irlandë, Rusi, Brazil, Islandë dhe Pakistan. Ngjyra më e rrallë e syve është e verdhë, e cila është rezultat i syve që kanë një pigment lipokrom.

6. Ndriçimi me laser i ngjyrës së syve
Operacione si kjo dikur ishin shumë të rrezikshme dhe madje mund të rezultonin në verbëri. Por në vitin 2011, Dr. Gregg Homer shpiku një operacion lazer që mund të ndryshojë ngjyrën e syve. Kjo do të thotë që njerëzit me sy kafe mund të bëhen me sy të kaltër ose me sy gri. Procedura zgjat vetëm 20 sekonda dhe rezultati përfundimtar bëhet i dukshëm në 2-4 javë. Hulumtimi tregoi se ky operacion nuk ndikon shikimin por për të studiuar të gjitha efektet anësore, nevojitet më shumë kohë.

7. Njerëzit me sy ngjyrë kameleoni
Disa njerëz i  kanë sytë të tillë që mund të ndryshojnë ngjyrën. Megjithëse ky fenomen nuk është studiuar ende në thellësi, të gjithë shkencëtarët ende e pranojnë se kjo nuk është një sëmundje, por një veçanti e veçantë që vetëm pak njerëz e kanë.

Sipas hulumtimit, një ndryshim i vazhdueshëm i ngjyrës së syve lidhet me proceset në sistemet nervore dhe endokrine dhe sasinë e melaninës. Sytë e kameleonit reagojnë ndaj stresit, ndjenjave romantike dhe lodhjes. Ndryshimi i tyre gjithashtu mund të lidhet me mjedisin dhe ndryshimet klimatike.

Përshtati: Adela Zeneli
Copyright shije.al/ Ndalohet kopjimi dhe riprodhimi i paautorizuar i materialit