Dobia ose dëmtimi i frutave të thata varet drejtpërdrejtë nga kushtet në të cilat janë gatuar dhe ruajtur.

Si rregull, prodhuesit përpunojnë fruta me një përbërje kimike para se të thahen, gjë që ndihmon në jetëgjatësinë e frutave por zvogëlon karakteristikat e tyre të dobishme.

Frutat e thata janë të mira dhe të shëndetshme nëse i gatuani dhe i thani ato në shtëpi vetë, për shembull fikun.

Kur i zgjedh në dyqan, është më mirë të blini ato fruta që nuk duken të bukura, nuk janë me shkëlqim dhe janë të ashpra kur i prek. 

Copyright shije.al/ Ndalohet kopjimi dhe riprodhimi i paautorizuar i materialit