Është perfekte për të shoqëruar dhe për të mbushur perimet ose mishin, ky krem i farave të susamit është ideal dhe për të realizuar disa ëmbëlsira.
Salca tahin është një lloj salce qw merret nga farat e susamit të bardhë, shumë i përhapur në Lindjen e Mesme. Për shkak të përmbajtjes së saj si pastë, por fluide njihet edhe si gjalpi apo kremi i susamit.
Si ta përgatisni në shtëpi
Tahinin mund ta gjeni dhe në dyqane, por është shumë e mundur t’a përgatisni dhe në shtëpi. Sapo të gjeni farat e susamit procedura e mëtejshme është shumë e thjeshtë. Mjafton t’i piqni dhe më pas t’i shtypni mirë, ose t’i kaloni në mikser duke shtuar dalëngadalë vajin nga farat e susamit (si alternativë shkon shumë dhe vaji i ullirit).
Salca tahin në kuzhinë
Tahini përdoret zakonisht si salcë shtesë në kuzhinë sidomos sipër mishrave të pjekur në grillë apo për t’i shtuar shijen mishit të qengjit të pjekur në furrë, në Greqi përdoret dhe më vete për lyer bukën ose si përzierje me mjaltë, kakao apo marmelatë. Salca Tahin në vendet e Lindjes së Mesme është përbërës bazë për hallvën, ëmbëlsirë të cilës më pas i shtohen dhe bajame dhe fëstëkë.