FJALOR GASTRONOMIK
I pari fjalor gastronomik në gjuhën shqipe.
Shiko Info

Mbi 1 000 fjalë e shprehje të ndryshmenga bota e ushqimit dhe pijeve, që përdoren posaçërisht në kuzhinë apo kanë lidhje indirekte me gjithë proçesin e përgatitjes dhe servirjes së ushqimit.

Një pjesë e madhe e tyre kanë prejardhje nga gjuhë të huaja dhe njihen ndërkombëtarisht në formën e tyre origjinale, sidomos nga shefat e kuzhinës apo të apasionuarit pas ushqimit dhe pijeve. Ato s’mund të gjenden në fjalorin zyrtar të shqipes së sotme dhe një përkthim literal jo vetëm do të ishte i pamundur, por do t’iu humbiste edhe bukurinë.

Do të zbuloni mjaft fjalë të reja dhe të vjetra që, për arsye të ndryshme, s’iu ka rënë rasti t’i dëgjoni dhe përdorni, por që gjuha shqipe i ka patur gjithmonë aty.

Urojmë që ky fjalor i ri gastronomik t’ju vijë sadopak në ndihmë për të kuptuar më mirë termat e gatimit, por edhe në pasurimin e gjuhës suaj të përditshme.

A
B
C
D
DH
E
F
G
GJ
H
I
J
K
L
LL
M
N
NJ
O
P
Q
R
RR
S
SH
T
TH
U
V
X
XH
Y
Z
ZH
Thekër
Thjerrëz
Bishtajore njëvjeçare me lule të vogla e të bardha. Kokrrat e thjerëzave kanë formë ovale ndërsa disa të tjera janë më të sheshta. Përdoren në gatime të ndryshme, duke u kombinuar mjaft mirë në supa, gjellë dhe receta të ndryshme. Gatuhen më shpejt se fasulet sepse janë më të imëta. Përmbajnë shumë kalori dhe janë të pasura me fibra. NJihen tre lloje thjerëzash: jeshile, të kuqe dhe kafe.
Thrashegër
Qershizë, qershigël, qershi toke, rrush mali. Lëng thrashegre.
Top