FJALOR GASTRONOMIK
I pari fjalor gastronomik në gjuhën shqipe.
Shiko Info

Mbi 1 000 fjalë e shprehje të ndryshmenga bota e ushqimit dhe pijeve, që përdoren posaçërisht në kuzhinë apo kanë lidhje indirekte me gjithë proçesin e përgatitjes dhe servirjes së ushqimit.

Një pjesë e madhe e tyre kanë prejardhje nga gjuhë të huaja dhe njihen ndërkombëtarisht në formën e tyre origjinale, sidomos nga shefat e kuzhinës apo të apasionuarit pas ushqimit dhe pijeve. Ato s’mund të gjenden në fjalorin zyrtar të shqipes së sotme dhe një përkthim literal jo vetëm do të ishte i pamundur, por do t’iu humbiste edhe bukurinë.

Do të zbuloni mjaft fjalë të reja dhe të vjetra që, për arsye të ndryshme, s’iu ka rënë rasti t’i dëgjoni dhe përdorni, por që gjuha shqipe i ka patur gjithmonë aty.

Urojmë që ky fjalor i ri gastronomik t’ju vijë sadopak në ndihmë për të kuptuar më mirë termat e gatimit, por edhe në pasurimin e gjuhës suaj të përditshme.

A
B
C
D
DH
E
F
G
GJ
H
I
J
K
L
LL
M
N
NJ
O
P
Q
R
RR
S
SH
T
TH
U
V
X
XH
Y
Z
ZH
Arrëmyshk
Pemë halore me gjelbërim të përjetshëm që rritet, kryesisht, në zonën e Indonezisë. Arrëmyshku përdoret zakonisht si erëz në formë pluhuri. Është burimi i dy erëzave të ndryshme: lëvorja e arrëmyshkut dhe bërthama me formë vezake. Bërthama është disi më pak e ëmbël, ndërkohë që lëvorja mbart një shije më delikate. Lëvorja e arrëmyshkut preferohet shpesh në ushqimet e lehta, njëlloj si shafrani, ndërsa bërthama më shumë si erëz për aromatizimin e ushqimit, sidomos të ëmbëlsirave, salcave, të mbushurave dhe koktejeve.
Top