FJALOR GASTRONOMIK
I pari fjalor gastronomik në gjuhën shqipe.
Shiko Info

Mbi 1 000 fjalë e shprehje të ndryshmenga bota e ushqimit dhe pijeve, që përdoren posaçërisht në kuzhinë apo kanë lidhje indirekte me gjithë proçesin e përgatitjes dhe servirjes së ushqimit.

Një pjesë e madhe e tyre kanë prejardhje nga gjuhë të huaja dhe njihen ndërkombëtarisht në formën e tyre origjinale, sidomos nga shefat e kuzhinës apo të apasionuarit pas ushqimit dhe pijeve. Ato s’mund të gjenden në fjalorin zyrtar të shqipes së sotme dhe një përkthim literal jo vetëm do të ishte i pamundur, por do t’iu humbiste edhe bukurinë.

Do të zbuloni mjaft fjalë të reja dhe të vjetra që, për arsye të ndryshme, s’iu ka rënë rasti t’i dëgjoni dhe përdorni, por që gjuha shqipe i ka patur gjithmonë aty.

Urojmë që ky fjalor i ri gastronomik t’ju vijë sadopak në ndihmë për të kuptuar më mirë termat e gatimit, por edhe në pasurimin e gjuhës suaj të përditshme.

A
B
C
D
DH
E
F
G
GJ
H
I
J
K
L
LL
M
N
NJ
O
P
Q
R
RR
S
SH
T
TH
U
V
X
XH
Y
Z
ZH
Akullore
Mbretëresha e ëmbëlsirave të ftohta. Dashuria e gjithë fëmijëve, por edhe e të rriturve. Baza për përgatitjen e saj është uji ose qumështi, shtuar sheqerin, në kombinim me gjithfarë produktesh të tjera si vezë, vanilje, kakao, çokollatë, lëngje frutash, fruta të thata, rreçelna etj. Në varësi të përbërësve, kemi edhe lloje të ndryshme akulloresh. Studimet kanë treguar që akullorja bën shumë mirë për humorin. Duke ngrënë akullore truri vë në lëvizje një mekanizëm të ngjashëm me atë që vihet në përdorim kur dëgjojmë muzikën tonë të preferuar.
Top